Eerst nadenken, dan doen

In nachtdetentie

30_jaar_JOC_Interview_nachtdetentie

Gepubliceerd in: 30 jaar J.O.C.

Saïd (16) zit nu vier maanden in het J.O.C. De eerste twee weken zat hij ‘echt binnen’. Omdat de rechter het belangrijk vindt dat hij zijn opleiding Handel & Verkoop afmaakt, is hij overgeplaatst naar de Beperkt Beveiligde Afdeling.

Saïd is vijf maanden geleden opgepakt voor vijf zaken. “Heling, drie keer beroving en een afpersing.” Over het waarom is hij kort.

“Ik had problemen thuis, hing te veel op straat met vrienden en we hadden geld nodig. Iemand kwam op het idee om iemand te beroven. Je denkt dat je niet gepakt gaat worden, maar de politie is slimmer dan je denkt.”

Geen tv
Eenmaal opgepakt zat hij de eerste week in beperking in de Doggershoek. Op last van de rechter mag een jongen dan geen enkel contact met de buitenwereld hebben, behalve met zijn advocaat. “Ze vertelden me dat de rechter mijn rol in de zaak uit aan het zoeken was. Ondertussen zat ik 23 uur per dag op cel. Zonder tv, zonder radio, compleet geïsoleerd van de buitenwe- reld. Ik heb daar goed kunnen nadenken.”

Na een maand in de Doggershoek te hebben gezeten, werd hij overgebracht naar het J.O.C. “Hier werken ze met fases. Als je binnenkomt zit je eerst 24 uur op je kamer. Daarna kom je in fase 1a. Dan moet je ’s avonds om half zeven naar je kamer. Als je je goed gedraagt, mag je na een week naar 1b, ofwel om negen uur naar je kamer. In fase 2 moet je, net als de rest, om tien uur naar je kamer. Je moet je privileges dus verdienen.”

Nee zeggen
“Ook leer je hier dingen over je gedrag. Met Equip. Dan is er een thema waar je het met z’n allen over gaat hebben. Bijvoorbeeld over leren nee te zeggen, als anderen voorstellen om iets ver- keerds te gaan doen. Of over agressie, dat je niet meteen agres- sief doet als iemand in de metro tegen je aan botst. Dat je ook andere reacties kan geven. Dat oefen je dan met elkaar met rollenspellen.”

Stratenmaken
Over twee weken komt Saïd vrij. “Ik kan bijna niet wachten. Wat ik ga doen als ik vrijkom? Mijn opa en oma weer zien, en de rest van de familie. Nieuwe kleren kopen, uitgaan. En een baantje zoeken, naast school. Vakken vullen, of stratenmaker, dat lijkt me ook wel wat. Ik moet nog wel een paar jaar naar school, want ik wil al mijn vakken op niveau drie halen. Pas dan kan ik instro- men op SPW (Sociaal Pedagogisch Werk, red.). Later wil ik ook jongens net als ik uit de problemen halen. Ik weet wat het is om problemen te hebben, weet je. Als je binnen zit, heb je pas echt door wat het is om je vrijheid te verliezen. Je vrienden zijn aan het voetballen, en jij zit hier. Ik wil later jongens leren om eerst na te denken, voor je wat gaat doen.”

De naam van Saïd is vanwege privacyredenen gefingeerd.

Dit artikel verscheen eerder in Jubileumboek 30 jaar J.O.C. Justitiële Jeugdinrichting Amsterdam. Het J.O.C. heet nu Amsterbaken en is een forensisch behandelcentrum voor jongens die een delict gepleegd hebben of daarvan verdacht worden. 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *