Hoe tem je een draak?

Er was eens een prins die wilde trouwen met een prinses. Maar daarvoor moest hij eerst de draak verslaan. De draak was ontzettend groot en wild! Hem verslaan leek onmogelijk. De prins vroeg raad bij de dierentemmer. Die leerde hem trucjes om de draak te temmen. Want is de draak eenmaal getemd, dan is hij daarna een stuk makkelijker te verslaan.

Met dit sprookje start de eerste training van ‘Tem je draak’: de groepstraining voor pleegkinderen die nare gebeurtenissen meegemaakt hebben, maar waarvoor Traumatherapie nog een brug te ver is. In acht bijeenkomsten leren zij ‘hun draak’ te temmen: omgaan met klachten die veroorzaakt worden door trauma. Dylan (9) en Daniëla (12) vertellen hoe de training hen hielp.

De draak staat voor de nare gebeurtenissen die de kinderen hebben meegemaakt en de gedachten, gevoelens en gedragingen die daarvan het gevolg zijn. Kinderen leren hun draak te temmen door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, in- en ontspanning en afleiding.

Plaatjes en objecten die hen herinneren aan deze oefeningen, krijgen zij in een zelf versierd houten kistje mee naar huis. Aan de hand van drie fictieve verhalen van pleegkinderen worden thema’s als emoties herkennen, hechting en loyaliteit behandeld.

‘We praten met elkaar over hoe de kinderen uit de verhalen zich zouden kunnen voelen,’ vertelt orthopedagoog en therapeut Samantha Regoli-Bakker. ‘Bijvoorbeeld als een moeder niet op de bezoekregeling is gekomen. Of als pleegouders en ouders het niet goed met elkaar kunnen vinden. De indirecte wijze werkt goed voor deze kinderen. Ze hoeven niets over zichzelf te vertellen, maar kunnen zich identificeren met de kinderen uit de verhalen.’

Niet meer functioneel
De training is speciaal voor ‘vermijdende’ kinderen: kinderen die boos worden, weglopen of stilvallen als je vraagt naar nare gebeurtenis sen uit het verleden, maar die wel last hebben van de gevolgen van die gebeurtenissen.

‘De manieren die ze in hun leven hebben ontwikkeld om met de gebeurtenissen om te gaan, hebben de kinderen vaak veel gebracht, maar zijn niet meer functioneel als hun leefomgeving weer veilig is’, vertelt orthopedagoog en trainer Melissa Goris.

Het ontmoeten van lotgenoten vinden veel kinderen prettig en blijkt in de praktijk waardevol. Groepstraining is voor deze kinderen niet alleen minder eng dan een een-op-een gesprek, het ontschuldigt de kinderen volgens Melissa ook. ‘Omdat ze met elkaar zijn, voelt het minder als ‘er is iets mis met mij, dus ik moet veranderen.’

Ook het weten waar hun klachten vandaan komen, kan ontschuldigend werken. Ze ‘zijn’ niet hun concentratieprobleem of hun boosheid. Het gedrag komt ergens vandaan.’

Tijdens de training leren de therapeuten de kinderen steeds beter kennen, zodat ze passende vervolgbehandeling kunnen aanbieden.

Pleegouders volgen op exact hetzelfde moment de training ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’. De thema’s sluiten op elkaar aan. ‘Het is waardevol als pleegouders en pleegkinderen de training op hetzelfde moment volgen’, vertelt systeemtherapeut Monique Kampschuur, die de oudertraining geeft. ‘Ze leren bijvoorbeeld dezelfde ontspanningsoefeningen, die ze die week samen kunnen oefenen. Maar ze leren ook nog beter door een traumabril naar de pleegkinderen te kijken.’

Dylan (10) volgde ‘Tem je draak’ toen hij negen was. Hij speelt korfbal en elektrisch gitaar.

‘Ik vroeg of ik mijn knuffel mee mocht nemen, en dat mocht. Dus toen heb ik Koe, Aap, Hond, Monkey en mijn monsterkussen meegenomen. We hebben ze allemaal op een tafel gezet, zodat ze konden kijken, want ik vond het best spannend. Het is me gelukt om de draak te temmen. Maar niet meteen.

We hebben geleerd: wat doet de leeuw? De leeuw komt voor zichzelf op. De haas rent keihard weg. En het hert, dat is meteen bang en stijf. En dan moest je vertellen welk dier op jou lijkt. Ik was de leeuw. Ik vecht meestal als ik boos ben. Ik kan er bijvoorbeeld niet tegen als iedereen met zijn vriendje wil spelen, en niemand met mij. Dan ga ik stampen en smijten met dingen, of ik loop weg.

In mijn kistje zitten oefeningen om rustig te worden, zoals een plaatje van een olifant. Je leert op de training de olifantenzucht: een hele diepe zucht. We kregen ook een noodle. Eerst sta je dan stijf als een noodle, en dan moet je doen alsof de noodle kookt, dan word je zacht. Dat helpt met wat meer ontspannen worden.

Er zit ook een plaatje van een surfer in. Die geeft mij zelfvertrouwen. Want als je moet surfen moet je zelfvertrouwen hebben, zodat je op de plank blijft staan. Ik gebruik het kistje als ik boos ben. Dan kies ik een opdracht uit.

Op school weten ze dat ik de training heb gedaan. Daar gaan we nu oefenen met dat ik het eerder zeg als ik boos word. Gisteren werd ik heel erg boos, omdat elke jongen bij de traktatie een jongenszakje kreeg, en ik een meisjeszakje. Toen ben ik weggelopen om af te koelen.

Hulp vragen als ik boos ben, dat lukt me meestal niet. Ik kom meer voor mezelf op, dan dat ik iets vraag. Dat is de leeuw in mij.’

Daniëla (12) is de zus van Dylan en volgde ‘Tem je draak’ toen ze negen was. Ze maakt graag sieraden.

‘Ik vond het spannend in het begin. Je zit met andere kinderen aan een lange tafel. Eerst ga je kennismaken en vertellen waar je woont. Ik had al snel vriendinnen gemaakt, dus daarna was het gezellig en waren we met elkaar een groep. We gingen spelletjes doen en vragen beantwoorden, zoals hoe je het vindt bij je pleeggezin, hoe je het vond toen je er naartoe ging – ik vond het spannend, want ik kende ze natuurlijk helemaal niet – en of je al in meerdere pleeggezinnen gewoond had. Bij mij waren dat er twee.

Je hoort ook dat sommigen het minder leuk vonden in hun pleeggezin. Ik durfde ook dingen te vertellen die ik niet leuk vond. Het zijn allemaal kinderen die in een pleeggezin wonen, dat is fijn. Het helpt als de ander het ook heeft meegemaakt om in een vreemd gezin te komen.

Je krijgt een houten kistje dat je zelf versiert. Dat kistje is van jou alleen. Er zitten spulletjes in die helpen om je makkelijk rustig te voelen, ook als je thuis bent. Bijvoorbeeld een plaatje van een aardbei. Je doet dan alsof je aardbeien plet met je voeten, je stampt hard op de grond, dan worden de aardbeien zacht en dat geeft een fijn gevoel.

Ook ga je zelf bedenken wat jou rustiger maakt. Voor mij is dat een film kijken en klassieke muziek luisteren, zoals Mozart en Beethoven. Je schrijft ook gedachten op die jou helpen om je beter te voelen. Die van mij zijn bijvoorbeeld: ‘Ik kan het leren’, ‘ik mag anders zijn’ en ‘iedereen mag een fout maken.’

Met een van de andere pleegkinderen ben ik nu beste vriendinnen. We weten van elkaar hoe we in elkaar zitten. Zij houdt ook van kralenrijgen, net als ik. Ik heb nu mijn eigen sieradenbedrijfje. Vroeger deed ik altijd de aardbeien, citroen en spaghetti en nu ga ik vaak kraaltjes rijgen om rustig te worden.’

Laetitia is pleegmoeder van Dylan en Daniëla en volgde tegelijkertijd de training ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’.

‘Je leert met een traumabril naar het gedrag van je pleegkind kijken. Ik bedenk me telkens: waar komt het gedrag vandaan, welk gevoel zit erachter? En hoe kan ik het ombuigen?

Daniëla is meer een freezer, zij valt stil als er iets aan de hand is. Dylan voelt zich snel afgewezen en niet gezien. Hij wil de controle houden, en dat uit zich in de baas willen spelen. Daardoor ontstaan conflicten.

Woorden geven aan zijn gevoel helpt. Hem taakjes en veel complimenten geven ook, dan voelt hij zich belangrijk en gezien. Dan zie je hem direct opleven.

De metafoor van de draak gebruiken we ook op school. Dylans leraar zegt bijvoorbeeld: ‘Je wordt telkens beter in het temmen van je draak. De draak wordt steeds rustiger.’ Dan voelt hij zich gezien en gewaardeerd.

Wat me ook geholpen heeft, is ervaring en delen met andere pleegouders en het advies dat je als pleegouder goed voor jezelf moet zorgen. Ik heb nog steeds contact met twee andere pleegmoeders.’

Tem je draak & Zorgen voor getraumatiseerde kinderen
– 8 bijeenkomsten van 2 uur en een afsluitend ‘Drakengesprekje’.
– Twee groepen, voor kinderen van 7 t/m 9 en 10 t/m 12
– Ouders en kinderen volgen de training op hetzelfde moment in een andere ruimte.

De namen Dylan, Daniëla en Laetitia zijn vanwege privacy gefingeerd.

Dit artikel is gepubliceerd in Thuismakers, blad voor pleegouders.

De illustraties zijn gemaakt door Saskia Troccoli.