Door te delen kom je verder. Begrijp je elkaar beter. Leer je meer. En dat geldt ook voor pleegouders. Of dat nou drie pleegouders zijn, app-groepen met tien pleegouders of grotere netwerkbijeenkomsten: verhalen delen betekent steun ervaren en dat lijkt ervoor te zorgen dat je het als pleegouder ook op de moeilijke momenten beter volhoudt.
Voor veel pleegouders is contact met andere pleegouders dan ook een essentiële aanvulling op de pleegzorgbegeleiding. En dat is ergens ook logisch: want wie anders dan een collega-pleegouder begrijpt écht hoe het is om voor een kind van een ander te zorgen? Hoe je je soms staande moet houden tussen ouders, hulpverleners, kinderrechters, gemeenten, zorgverzekeraars?
Het delen van de dagelijkse gedoetjes werkt verlichtend. Zo appt Dorien iedere dag met twee pleegmoeders over het verbazingwekkende – grappige en soms verdrietige – gedrag van hun pleegdochters. Wat het oplevert? Een verfrissende blik, een goede grap, relativering en wijze raad.
Voor het thema Pleegoudernetwerken in de Binding van april 2017, blad voor pleegouders van Spirit, schreef ik de volgende drie artikelen:
- Pleegoudernetwerken: met een pot koffie op tafel ervaringen delen. Interview met Maartje Gardeniers van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen, expert op het gebied van pleegoudernetwerken.
- Ga naar de kapper! Interview met Dorien ter Avest, die na een cursus Traumasensitief opvoeden contact hield met twee andere pleegouders en daar nu dagelijks lief en leed mee deelt.