SAM! – De Sociale Amsterdammer

Website sam-amsterdam.nl

Op sam-amsterdam.nl kiezen jongeren, ouders en opvoeders zelf uit zo’n 40 profielen een hulpverlener en nemen vervolgens zelf contact op. Voor SAM! schreef ik de webteksten, adviseerde over invulling en structuur van de site en maakte een communicatietoolkit voor de deelnemende organisaties.

SAM! staat voor Sociale Amsterdammer en is een simpel en tegelijkertijd uniek concept in de jeugdhulpverlening.

Logo SAM Amsterdam

Lees meer over SAM! in dit bericht voor de pers:

Amsterdam, 28 januari 2014

Sam: klik met jouw hulpverlener

Op sam-amsterdam.nl staan 40 Sociale Amsterdammers in de startblokken om opvoeders, jongeren en verwijzers in Amsterdam met vragen over opvoeden en opgroeien te helpen. De website is live vanaf 28 januari 2014.

Zelf kiezen op basis van vraag
Het concept van Sam! is simpel en tegelijkertijd uniek. Gezinnen, jongeren of ouders/opvoeders kiezen zelf uit zo’n 40 profielen een hulpverlener en nemen contact op. Een verwijzing is niet nodig: als een cliënt zich meldt, biedt Sam hulp. Alle hulpverleners staan met naam en foto op de website. In het profiel staan hun expertise, werkdagen, beschikbaarheid en beoordelingen van andere cliënten. Bezoekers kiezen de Sam waarmee zij een klik hebben, iemand die op dat moment bij hun vraag past.

Wat zijn Sams?
Sams zijn jeugdhulpverleners, psychologen, (ortho)pedagogen, jeugdartsen, onderwijsspecialisten, opvoedadviseurs,  jeugdverpleegkundigen of sociaal (psychiatrische) verpleegkundigen. Ze werken bij een van de twaalf deelnemende zorgaanbieders in Amsterdam.

Voorlichting
Naast de profielen van de Sams vinden bezoekers artikelen over allerlei onderwerpen die met opgroeien en opvoeden te maken hebben. Voor de artikelen mocht Sam! gebruik maken van de gevalideerde en actuele informatie van Stichting Opvoeden. Aan alle artikelen zijn Sams gekoppeld. Heb je als bezoeker na het lezen van een artikel over verslaving nog vragen? Dan zie je direct welke hulpverleners daarbij kunnen helpen.

Waar werkt Sam?
Sam werkt online – via WhatsApp, e-mail en Skype – maar komt indien nodig ook bij het gezin of de jongere thuis of spreekt af op een andere locatie. Gezamenlijk vormen de Sams een netwerk: achter de schermen werken zij samen en delen ze kennis en kunde, o.a. via Yammer.

Wie doen mee?
Sam! is een samenwerking tussen 12 zorgaanbieders in Amsterdam: Het ABC, Altra, Arkin, Combiwel, De Bascule, De GGD, IJsterk, MaDi, MOC ‘t Kabouterhuis, De Opvoedpoli, Spirit  en Sensa Zorg.

Hoe is Sam georganiseerd?
De Sams denken en beslissen zelf mee over de werkwijze van Sam, over hoe jeugdhulp beter en gemakkelijker kan. Sams hebben de ruimte om alles te doen wat nodig is om het gezin, de jongere, de ouder of opvoeder verder te helpen. Sams werken niet met protocollen, maar met werkprincipes met als basis de relatie tussen de klant en de hulpverlener. Naast de Sams staat een kleine project- en stuurgroep, met leden uit de verschillende organisaties.

Sam sluit aan bij Om het kind!
Sam is een eigen initiatief van de twaalf aanbieders en wordt gesteund door DMO. Sam sluit aan bij het programma Om het kind! en realiseert de uitgangspunten van de Amsterdamse visie op de jeugdzorg: ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht, kleine problemen blijven klein en snel effectieve hulp bieden in de vertrouwde omgeving

Meer weten over Sam?
Kijk op sam-amsterdam.nl en volg Sam via Twitter: @Samin140tekens